Olej z ostropestu

 

( Oleum Silybum marianum ) Jest to starożytne ziele pochodzące z Samarii i niektórych części Izraela. Stosowane od tysiącleci jako lek na wątrobę. W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby. Wykazano również że preparaty z ostropestu obniżają poziom cukru we krwi u diabetyków normalizują poziom cholesterolu w hipercholesterolemii oraz zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego. Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe ( czerniak ).

Olej pozyskiwany z ostropestu ma więc właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem , przeciwdziała uszkadzaniu  komórek przez wolne rodniki .  Ostropest to przede wszystkim właściwości odtruwające i chroniące miąższ wątroby ale też i nerek, przed niszczącym działaniem trucizn. Od dawne znane jest tez korzystne działanie tej rośliny w krwawieniach wewnętrznych oraz krwawieniach z narządów kobiecych, stosowany jest też przy krwawieniach z nosa, jelita grubego. Reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając apetyt i dlatego podaje się go w niedokwaśności  soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu 😊, a niekiedy w bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu i chorobie lokomocyjnej…

Olej z ostropestu stosujemy ZEWNETRZNIE I WEWNETRZNIE 😊

Zastosowanie WEWNETRZNE oleju z ostropestu : Zaleca się stosownie oleju 3 razy dziennie ok. 4 gramów ( 1 niecała mała łyżeczka przed jedzeniem)

  • Zaburzenia funkcji wątroby
  • Zaburzenia dróg żółciowych tj. marskość wątroby, zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby,
  • Zapalenie jamy ustnej,
  • Zapalenie dziąseł,
  • Zapalenie krtani,
  • Wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Normalizuje procesy trawienia,
  • Wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
  • Polepsza wzrok,
  • Obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
  • Wzmacnia system odpornościowy,

Zastosowanie ZEWNĘTRZNE oleju z ostropestu :  

  • Oparzenia,
  • Do leczenia trudno gojących się ran,
  • Procesy ropne,
  • Egzema,
  • Rumień,
  • Nadmierne rogowacenia skóry,
  • W świerzbiączce i innych objawach alergii atopowej oraz kontaktowej,

 

Owoce ostropestu zawierają 2-4 % mieszaniny flawonolignanów, zwanych SYLIMARYNĄ. W jej skład wchodzą sylibina sylidiamina i sylikrystyna o podobnej budowie i właściwościach fizykochemicznych oraz izosylimaryna, 2,3-dehydrosylimaryna, 2,3-dehydrosylikrystyna, i tzw. Sylibinomery, czyli oligomeryczne pochodne sylimaryny. Ponadto występuje toksyfolina, alkohol dehydrokoniferylowy, kwarcetyna, tyramina, histamina, śluz, kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, zwłaszcza sitosterol, garbniki, białka, cukry ( około 21% ) i tłuszcz z dużą ilością kwasu linolowego, a także minerały

Olej rzepakowy

 

Jako naturalne wsparcie w leczeniu chorób układu krążenia, stanów zapalnych stawów oraz łuszczycy.

Olej rzepakowy to jeden z najczęściej stosowanych olejów zarówno w Europie, jak i w Polsce. Jego skład jest bardzo podobny do popularnej i chwalonej oliwy z oliwek, ale zawiera znacznie więcej dobroczynnych kawasów omega-3. Te kwasy tłuszczowe ze względu na niskie spożycie ryb morskich są wciąż niedoborowe w naszej diecie. A stanowią jeden z najważniejszych składników wpływających i na prewencje, i na leczenie zaburzeń układu krążenia oraz chorób autoimmunologicznych, takich jak stany zapalne stawów czy łuszczyca. Kwasy omega-3 odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy dyslipidemii, choroby wieńcowej arytmii, udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego. Korzystne działanie oleju rzepakowego na profil lipidowy polega na zmniejszeniu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, bez wpływu na stężenie cholesterolu HDL. W zapobieganiu miażdżycy zaleca się zwiększenie spożycia bezerunkowego oleju rzepakowego .

Dodatkowo kwasy omega-3 wpływają na poprawę rozszerzalności naczyń oraz hamują i opóźniają rozwój blaszki miażdżycowej. Posiadają właściwości przeciwkrzepliwe, antyarytmiczne, antyagregacyjne oraz wywołują efekt hipotensyjny i przeciwzapalny.

Olej rzepakowy to najzdrowszy olej  roślinny. Może być stosowany do smażenia, sałatek oraz zup. Powinien stanowić element codziennej diety profilaktycznej i terapeutycznej chorób wynikających ze stanu zapalnego oraz chorób układu krążenia.  Z uwagi na wybitne właściwości prozdrowotne zaleca się spożywanie dwóch łyżek stołowych ( 30g ) oleju dziennie.

W zakładce “Przepisy” znajdziecie szybki przepis na pyszną sałatkę : Wiosenna sałatka z tuńczykiem z naszym olejem rzepakowym – smacznego !!

Olej Lniany

NIEDOCENIANE ANTIDOTUM NA CODZIENNY STRES ….

Żyjąc coraz szybciej i intensywniej, powoli i niezauważalnie wpadamy w pułapkę cywilizacji, w której nieracjonalna dieta jest oprócz m.in. pędu życia i związanego z nim stresu elementarnym czynnikiem narażania naszego zdrowia na uszczerbek. Zatem im wcześniej uświadomimy sobie związek wpływu prawidłowego odżywiania na nasze samopoczucie, tym więcej dajemy sobie szans na ochronę organizmu w codziennych zmaganiach. Jednakże nie są to proste wybory, gdyż w społeczeństwie konsumpcyjnym promowane w mediach produkty spożywcze w wielu przypadkach wprowadzają do naszej diety niekorzystne składniki pokarmowe. Niestety dopiero z upływem czasu odczuwamy konsekwencje spożywania, gdy ustrojowe mechanizmy regulatorowe nie są w stanie powstrzymać postępujących zmian. Jednak w świetle badan naukowych i praktyki wielu schorzeń można było w większości przypadków uniknąć, stosując w codziennej diecie m.in. przetworzony LEN w postaci ZIMNOTŁOCZONEGO OLEJU 😊

Stosowanie oleju lnianego ma pomóc w podnoszeniu odporności organizmu, w walce organizmu z przeciwciałami i negatywnymi ustrojami. Olej lniany i zawarte w nim bogactwo regenerują także błony śluzowe przewodu pokarmowego. Co ciekawe, olej lniany ma też działanie rozkurczowe i żółciopędne. Regularne spożywanie oleju lnianego zapewnia także ochronę przed chorobami serca i chorobami naczyń krwionośnych.

Należy podkreślić także fakt, że olej lniany zastosowanie miewa w przypadku schorzeń zewnętrznych. Przypisuje mu się działanie przede wszystkim przeciwzapalne oraz łagodzące. W związku z zawartością licznych składników odżywczych w oleju lnianym, posiada on także właściwości regenerujące. Oczyszcza skórę, wygładza ją, ułatwia leczenie chorób skóry. Naturalnie też natłuszcza i wzmacnia skórę i włosy.

Olej lniany aby leczył musi być jednak właściwie produkowany i przechowywany. Posiada cechy prozdrowotne tylko wtedy, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Nasz olej lniany spełnia wszystkie wymogi niezbędne do zachowania właściwości zdrowotnych.  Olej lniany oprócz silnych właściwości przeciwnowotworowych posiada również zdolność obniżania zbędnego cholesterolu, zapobiega zlepianiu się płytek krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca, działa ochronnie na cały przewód pokarmowy, wspomaga leczenie alergii i chorób autoimmunologicznych, łagodzi wahania cukru we krwi, zaburzenia hormonalne, astmę, zapalenie stawów.

Pamiętajmy, zdrowotny olej lniany, to ten, który jest tłoczony w temp. poniżej 50 st.C, jest wysoko linolenowy, czyli posiada maksymalną ilość kwasów omega 3- tj ok. 60% ,jest przechowywany w ciemnej szklanej butelce i w temp. nie przekraczającej 10 st.C. Olej zachowuje swą świeżość w okresie do 2 miesięcy od daty jego produkcji. (czyli 😊 nie zawiera konserwantów i przedłużaczy świeżości )

Zaleca się przyjmowanie od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego dziennie. Należy jednak pamiętać, że olej lniany jest zdrowy wyłącznie spożywany na zimno! Wspaniale smakuje jako składnik sosów sałatkowych, majonezu, także dodany do pieczywa, śledzi, surówek i kiszonej kapusty, kaszy. Jest wspaniałym dodatkiem do twarożku, ziemniaków w mundurkach z drobno posiekaną cebulą lub roztartym czosnkiem.

W zakładce “Przepisy” znajdziecie potrawy z użyciem oleju lnianego oraz nasion lnu :

  • Bruschetta z rukolą i pieczywem chrupkim
  • Sałatka z ciecierzycy i awokado

 

Olej z Czarnuszki

Są takie oleje, które warto włączać do codziennej diety, gdyż nie tylko zawierają bogactwo składników odżywczych, ale też pomagają utrzymać formę, działają leczniczo oraz zapobiegają przeziębieniom. Do takich olejów zaliczamy olej z kminu czarnego potocznie zwanym Olejem z Czarnuszki …

Skład Oleju z Czarnuszki …

  • w 85 proc. z kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego),
  • fosfolipidów i fitosteroli,
  • cennych flawonoidów i saponin,
  • białka (dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanów,
  • alkaloidów (m.in. nigelliny, nigellaminy, nigellidyny, nigellicyny – rzadkich w świecie roślin),
  • olejku eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
  • witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny,
  • minerałów (m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu).

Co daje naszemu organizmowi połączenie tych składników …

Buduje Odporność …

Badacze z Florydy dwa razy dziennie podawali czarnuszkę grupie uczestników badania. Po czterech tygodniach u większości odnotowano wzrost liczby komórek odpornościowych nawet o 72 proc. oraz większą aktywność układu immunologicznego. By wzmocnić swoją odporność, wystarczy spożywać jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki dziennie. Najlepiej wymieszać go z miodem lub świeżym sokiem owocowym i spożywać na czczo godzinę przed pierwszym posiłkiem lub wieczorem przed snem.

Działa jak środek przeciwalergiczny ….

Za działanie przeciwalergiczne odpowiada tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki, czyli substancja, która blokuje wytwarzanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Dzięki tymochinonowi układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny, które pojawiają się w naszym otoczeniu. Można go używać zewnętrznie – zastępując nim maści antyhistaminowe, stosowane na zmiany skórne podczas chorób alergicznych, ale też wewnętrznie – pijąc łyżeczkę oleju trzy razy dziennie.

Leczy AZS … ( atopowe zapalenie skóry )

Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na atopowe zapalenie skóry (AZS), w tym maści sterydowe. Wszystko dzięki właściwościom zmiękczającym i odżywiającym skórę. Produkt jest bowiem bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie zewnętrznie (wmasowując w skórę), by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści sterydowe. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych.

Pomaga w leczeniu depresji …

Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak adaptogen, zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom lękowym i depresyjnym oraz poprawiając ogólne samopoczucie. Olej z czarnuszki działa też sedatywnie (uspokajająco), a ponadto może być skuteczny z zwalczaniu symptomów epilepsji i choroby Parkinsona.

Dezaktywuje ORAZ niszczy niektóre rodzaje komórek rakowych …

Liczne badania laboratoryjne i na zwierzętach pokazują, że olej z czarnuszki może przyczyniać się do śmierci komórek rakowych lub hamować ich rozwój. Zdaniem amerykańskich naukowców skutecznie hamuje on rozwój nowotworu skóry i tkanki podskórnej. W innych badaniach, prowadzonych przez egipskich naukowców, odkryto, że ekstrakt z TEGO ZIARNA zmniejsza żywotność komórek raka wątroby. Dwa lata temu saudyjscy badacze doszli zaś do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszają żywotność komórek ludzkiego raka płuca. Ponadto w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki hamował też rozwój raka jelita grubego, białaczki, raka piersi i innych nowotworów. Wszystko dzięki wspomnianemu wyżej związkowi o nazwie tymochinon.

Chroni przed negatywnymi skutkami chemioterapii i radioterapii …

Połączenie tymochinonu i konwencjonalnych leków do chemioterapii może powodować znacznie lepszy efekt leczniczy, jak również zmniejszać toksyczność chemioterapii. Udowodnili to tureccy naukowcy, przeprowadzając swoje badania na szczurach. Stosowanie oleju z czarnuszki 10 dni przed naświetlaniem oraz po nim chroniło zwierzęta przed złymi skutkami chemioterapii i radioterapii.

Działa antybakteryjnie …

Zdaniem naukowców działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne to zasługa tymochinonu. Podanie czarnuszki w ciągu 3–10-dniowej kuracji powodowało zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida albicans.

Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy …

Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących piersią i ma działanie podobne do etynyloestradiolu (syntetycznego estrogenu będącego składnikiem współczesnych tabletek antykoncepcyjnych), choć nie wykazuje aktywności estrogenowej.

Pomaga na astmę …

Z badań przeprowadzonych z udziałem oleju z czarnuszki wynika, że po kilku tygodniach regularnego stosowania u 80 proc. badanych poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech i można było zmniejszyć dawki konwencjonalnych farmaceutyków. Szczególnie pozytywne efekty uzyskano w przypadku leczenia dzieci.

Świetnie działa na skórę …

Tradycyjnie już olej z czarnuszki stosuje się w przypadku trądziku, łuszczycy, grzybicy skóry, wysypek i przy wszelkich zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.

Eliminuje pasożyty …

Badania pokazały, że olej z czarnuszki ma działanie przeciw tasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Kuracja Czarnuszką wykazała też dużą skuteczność w przypadku zakażeń przywrą, owsikami, blastocystozą, a nawet włośnikiem krętym. Pod tym kątem olej z czarnuszki działał nawet skuteczniej od oleju czosnkowego. A do tego kuracja olejem z czarnuszki nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Jak i Jaki olej kupować ?

Wybierając olej z czarnuszki, należy zwrócić uwagę na to, by był:

  • świeży,
  • zimno tłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
  • w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce i niewystawiony na światło słoneczne,
  • nierafinowany, z najlepszego ziarna.

 

 

Olej konopny

Ogromną popularnością w naszym sklepie www.kamston.com.pl cieszy się Olej konopny, dlatego też kilka ważnych informacji o tym przepysznym oleju ….

OLEJ KONOPNY – Tłoczony na zimno

Olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno z siemienia ( nasion ). Charakteryzuje się orzechowym zapachem i zielonkawym kolorem, który związany  jest z wysoką zawartością chlorofilu. Na szczególną uwagę zasługuje komponent kwasów tłuszczowych obejmujący bardzo wyjątkowe pod względem zdrowotnym kwasy tłuszczowe, jakimi są :

  • Wielonienasycone kwasy omega-3 ( kwas alfa-linolenowy ALA )
  • Wielonienasycone kwasy omega-6 ( kwas linolowy -LA )

Kwasy omega-3 są deficytowe w naszym pożywieniu, co wynika z tego, iż w Europie powszechna jest dieta bogata w tłuszcze nasycone, a fakt, że kwasów nienasyconych organizm człowieka nie potrafi sam syntezować, stwarza konieczność ich suplementacji w dostarczanym pożywieniu, stąd też wymienione kwasy nienasycone omega-3 i omega-6 nazywa się niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (NNKT)

UWAGA ! W OLEJU TŁOCZONYM NA ZIMNO Z SIEMIENIA KONOPNEGO STOSUNEK NIENASYCONYCH KWASÓW ( LA : ALA ) JEST NIEMAL IDELANY 3:1

  • Kwasy omega-9 ( kwas gamma-linolenowy -GLA )

😊 wyjątkowy składnik oleju konopnego jakim jest KWAS GAMMA-LINOLENOWY GLA będącym jednym z najważniejszych składników SKÓRY. Wchodzi on między innymi w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe, posiadając wpływ na komórkowy transport substancji odżywczych. Jest elementem budulcowym ceramidów – składników cementu międzykomórkowego spajającego komórki naskórka. Wzmacnia więc ochronną barierę lipidową skóry. Podany zewnętrznie, w postaci maści lub kosmetyku, łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie zostaje przekształcony w prostaglandyny, co chroni skórę przed infekcjami, hamuje rozwój alergii, likwiduje stany zapalne i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Przyjmowany doustnie lub miejscowo, pomaga leczyć schorzenia spowodowane niedoborem prostaglandyn : zmiany skórne, podrażnienia, atopowe zapalenie skóry, wypryski łojotokowe, trądzik, łupież, łamliwość włosów i paznokci oraz wypadanie włosów. Jest też pomocny w leczeniu łuszczycy. Niedobór GLA przyspiesza starzenie się skóry, która staje się bardzo sucha, szorstka, traci elastyczność, pojawiają się zmarszczki …

 

Poza cennymi składnikami odżywczymi siemienia konopnego są białka i aminokwasy w 100 g siemienia konopnego znajduje się 25% bardzo dobrze przyswajalnego białka oraz aminokwasy, w tym egzogenne, czyli te, które muszą być dostarczane do organizmu człowieka z pożywieniem. Białka obecne w siemieniu zawierają aż 65% edystyny ( rodzaj globuliny ), stanowiącej białko kompletne wchodzące w skład osocza krwi.

Innymi wartościowymi grupami substancji dostarczanych wraz ze spożyciem siemienia konopnego są witaminy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały : Ca, Mg, S, K, fe, Zn, i P oraz witaminy : B1, B2, B3, B6, C, D, i E

Olej ten zachowuje smak i właściwości spożywany na zimno, stąd też nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia. Jego lekko orzechowy smak czyni go wyjątkowo smacznym dodatkiem do sałatek i surówek warzywnych, kaszy, śledzi, białego sera, pieczywa, ziemniaków z drobno pokrojoną cebulą lub czosnkiem. Można nim polewać świeże pieczywo. Sprawdza się także jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzonej na bazie oleju, świeżych ziół ( np. bazylii lub pietruszki )  oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera.

Podsumowując …. OLEJ KONOPNY to doskonała propozycja prozdrowotna dla każdego !! 😊